Recenzia knihy Skleněný trůn (1) – Skleněný trůn (Sarah J. Maasová)

nedeľa, januára 10, 2016

Názov: Skleněný trůn
Autor: Sarah J. Maasová
Séria: Skleněný trůn (prvý diel)
Český preklad: Ivana Svobodová
Forma: Brožovaná väzba
Počet strán: 392
České vydanie: CooBoo, 2015
Žáner: Fantasy
Pôvodný názov: Throne of Glass (Throne of Glass, #1)
GoodReads Kúpiť | Web autorky
Srdce z ledu. Vůle z oceli. Nelítostný boj začíná.
V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaene byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit.
Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.
Rozsiahla reklamná kampaň na internete v spojení s lákavou anotáciou sľubujú epický fantasy príbeh, ktorý chytí každého čitateľa za srdce. Je kniha Sklenený trún ozaj tak výnimočná, alebo zase ide len o premrštenú reklamu?

Sarah J. Massová je na našom trhu nováčikom, séria Sklenený trún je jej prvotinou, ktorá vyšla v anglickom originále v roku 2012. Okrem písania miluje pozeranie Disneyho rozprávok a počúvanie popovej hudby. Zbožňuje balet, pije veľa čaju a pozerá nezdravé množstvo televíznych seriálov. Keď nieje zaneprázdnená písaním, venuje sa, spolu so svojím manželom, preskúmavaniu malebnej histórie Pennsylvánie.

Začiatok knihy začína veľmi zhurta, kde je čitateľ okamžite vhodený do prostredia soľných dolov v Endoviery, kde si Celaena odpykáva svoj doživotný trest. Vezni v Endoviery sa obyčajne nedožívajú viacej ako pár mesiacov, Celaene sa podarilo prežiť už rok v tomto nehostinnom a tvrdom prostredí. Už ju takmer opúšťajú sily a zdravý rozum, keď sa k nej dostane ponuka od korunného princa, ktorá sa nedá odmietnuť. A tak sa Celaena spolu v sprievode korunného princa a veľké množstva stráží presúva do Zlomuvalu - do sídla kráľa Adarlanu, kde sa má zúčastniť na turnaji v ktorom sa rozhodne o jej ďalšom osude - ak v turnaji zvíťazí na štyri roky sa stane kráľovou bojovníčkou a potom jej bude udelená milosť. Ak však prehrá vráti sa späť do Endovieru.

Napísať kvalitný fantasy príbeh je pomerne ťažké, pretože autor sa okrem nezbytných zádrhlov musí popasovať aj so stvorením vlastného sveta a jeho histórie. Sarah sa tento aspekt príbehu podaril na jednotku. Vytvorila nielen úžasný svet v ktorom môžu žiť jej hrdinovia, ale aj jeho históriu, ktorú však čitateľovi zatiaľ neodhalila úplne celú a veľa nevypovedaných tajomstiev si nechala na ďalšie pokračovanie, čím samozrejme nahnevala veľa fanúšikov, ale ešte od viacerých si vyslúžila obdiv a uznanie. V priebehu deja síce kniha mierne ubrala na tempe a našli sa tam aj trošku nudnejšie časti, ale celkovému dojmu z knihy to veľmi neuškodilo.

Okrem hlavnej bojovej zápletky sa v knihe začína rozvíjať pekný romantický trojuholník, kde na vrchole stojí Celaena a po jej bokoch korunný princ Dorian a kapitán kráľovej stráže -  Chaol. Ktorý ostatne vedie aj celý Celaenin výcvik a jej prípravu pred turnajom. To ale samozrejme nieje všetko, v pozadí sa odohráva aj niekoľko iných zápletiek, ktorým sa autorka bude isto venovať viacej v ďalších pokračovaniach série. Teraz si len skvelo pripravila pôdu pre nasledujúce rozprávanie a navnadila nejedného čitateľa, ktorý teraz neúprosne prahne po okamžitom pokračovaní.

Keď sa podrobnejšie pozrieme na dej celej knihy Sklenený trun, zistíme že dej sa hojná ako na detskej hojdačke - raz sme na vrchole a od nepätia hltáme jednu stránku za druhou. A inokedy zase skĺzneme dole do tých oddychovejších a miestami aj zábavnejších rovín v ktorých máme dostatok času na utriedenie si roztržitých a protichodných myšlienok. Knihe je napísaná veľmi pútavým a skvelo čitateľným jazykom, takže isto nebudete mať problém celú ju zhltnúť v priebehu dvoch - troch dní.

Som veľmi rada, že som sa konečne dostala k prečítaniu si tejto knihy (anglický originál mi na poličke stojí už pekné tri roky a stále som naň nemala čas) a už teraz sa teším na ďalšie pokračovanie, ktoré vraj sľubuje ešte viacej napätia a akcie. Mimochodom vyjsť by malo niekedy na prelome rokov 2015/2016.

Moje hodnotenie: 85%


You Might Also Like

0 komentárov

Popular Posts

Facebook

Flickr Images