Recenzia knihy Běhání pro ženy (Gabriela Gaudlová)

nedeľa, januára 24, 2016

Názov: Běhání pro ženy
Autor: Gabriela Gaudlová
Forma: Pevná väzba 
Počet strán: 160
České vydanie: CPress, 2015
Žáner: šport a fitness
Kúpiť
Běhejte s českou autorkou!

Tato kniha je napsaná na tělo všem ženám, které chtějí začít běhat nebo již běhají, a chtějí se o tom dozvědět něco více.

Autorka, aktivní běžkyně a redaktorka Běhej.com zpracovala široké spektrum otázek o běhání žen s ohledem na jinou tělesnou stavbu, výživové požadavky a jinak rozložené zásoby podkožního tuku než mají muži.

Kniha se mimo jiné také věnuje různým specifickým obdobím či hormonální situaci v životě ženy - puberta, těhotenství, kojení, menopauza, běhání s kočárkem, běhání s dětmi…

Naleznete zde také praktické tipy a informace, které vám usnadní běhání a které upozorní na možné chyby a záludnosti běhu, doporučení na vybavení a zajímavé běžecké akce Zohledňuje možnosti v České republice a mnoho informací vychází přímo ze zkušeností českých žen - část knihy vznikla jako odpovědi na spontánní otázky českých čtenářek v době přípravy této publikace.
 
Už dlhšie som pokukávala po najprirodzenejšom druhu športu, aký pre telo existuje - behu. Preto keď sa mi do rúk dostala táto kniha, neváhala som a okamžite som ju začala čítať. Musím povedať, že 160 strán som prečítala ako nič, ale i napriek tomu som sa z knihy Běhání pro ženy toho dozvedela veľmi veľa. 

Gabriela Gaudlová (*1988) je redaktorkou uznávaného bežeského časopisu a serveru behej.com. Má za sebou štyri maratóny a jedenásť polmaratónov. Behanie je jej vášňou, koníčkom, terapiou i štýlom života. Z rodného Brna odišla študovať do Prahy, kde žije dodnes. Je vydatá a má dcéru. 
 
Celá kniha Běhání pro ženy je rozdelená na 24 kapitol, pričom každá kapitola sa venuje nejakej pod-téme, ktorá by mohla zaujímať či už začiatočnícke bežkyne, alebo aj tie pokročilejšie. Vďaka tomuto deleniu je možné čítať kapitoly v ľubovoľnom poradí, poprípade niektoré úplne vyradiť. 

Na knihe sa mi najviacej páčilo, že informácie v nej podané, boli napísané v ľahkom a zrozumiteľnom jazyku tak, aby si čítanie mohol užiť a z knihy vyťažiť aj úplný začiatočník. Text v knihe je doprevádzaný ukážkovými a ilustračnými fotografiami, ktoré skvelo dopĺňajú atmosféru celej publikácie.

Knihu by som odporučila ako začiatočníčkam v behu, tak aj tým pokročilým. Začiatočníčky v nej nájdu veľa informácií a rád, ktoré potom môžu zúžitkovať vo svojej bežeckej praxi. Ako príklad môžem uviesť tieto kapitoly: bežecké vybavenie, ako začať, bežecký štýl, bežecká abeceda, tréningový denník... Pokročilé v knihe nájdu napríklad informácie o tom ako sa pripraviť na bežecké závody, aké doplnkové športu môžu popri behaní robiť, alebo aké doplnky stravy je vhodné užívať pri behaní. 

Za seba musím povedať, že som v knihe Běhání pro ženy našla veľa užitočných informácií a už teraz sa teším na začiatok bežeckej sezóny, aby som mohla behanie zaradiť do svojho každodenného života.

Moje hodnotenie: 90%

You Might Also Like

0 komentárov

Popular Posts

Facebook

Flickr Images